Šta je Gonartroza?

Gonartroza (Osteoartritis kolena) je degenerativno oboljenje zgloba kolena i predstavlja progresivno razmekšavanje, propadanje i odumiranje zglobne hrskavice.

Starenjem hrskavica prirodno gubi svoj kvalitet i degeneriše ali taj proces mogu da ubrzaju i povrede, operacije,upale, bolesti i deformacije zgloba (x ili o noge). Takođe prekomerna opterećenja u radu i sportu i gojaznost mogu da ubrzaju i pojačaju habanje i propadanje same hrskavice u kolenu.

Tragajući za uzrocima nađeno je da u skoro svim slučajevima artroze postoji neki razlog koji dovodi ili do neravnomerne raspodele opterećenja u zglobu ili do lošeg kvaliteta hrskavice.

Za gonartrozu je karakteristično da se bol javlja pri hodu uz i niz stepenice, pri dužem sedenju sa savijenim nogama i pri započinjanju kretanja posle dužeg mirovanja ili odmaranja. Koleno je otečeno i javlja se osećaj zategnutosti i ograničena pokretljivost.

Često se čuju i krepitacije odnosno krckanje i škripanje u kolenu. Moguće je da dođe i do klecanja kolena usled slabosti mišića u okolini zgloba. U krajnjoj fazi prisutan je bol i u mirovanju.

Scroll to Top