Šta je Išijas?

Išijas (Išijalgija ili lumboišijalgija) u užem smislu reči predstavlja bol koji se javlja duž išijadičnog nerva.
Pacijenti ga najčešće opisuju kao jak bol u kuku i nozi koji ide u stopalo.

Kako prepoznati išijas?

Bol može da se pruža od donjih leđa, duž noge, do stopala i prstiju. Taj bol je umeren a nekada u tolikoj meri izražen da je neizdrživ i u potpunosti onesposobi čoveka. Najčešće nastaje naglo prilikom nepravilnog savijanja ili potezanja tereta pri čemu se javi oštar presecajući bol ali može da nastane i postepeno. Obično se javlja u jednoj nozi ali je moguće da bude prisutan u obe noge. Tačnije, to je skup simptoma među kojima je bol duž noge najizraženiji jer mogu biti prisutni i trnjenje, pečenje, žarenje ili umanjena osetljivost u nozi.

Čest pratilac išijasa je i ukočenost u leđima koja može biti do te mere izražena da iskrivi telo u poziciju u kojoj je taj bol najmanji (antalgični položaj). Karakteristično je i da se ovaj bol pojačava pri sedenju a smanjuje pri hodanju ili ležanju i obrnuto. Obično je moguće da se pronađe neka bezbolna ili minimalno bolna pozicija u ležećem položaju. U težim slučajevima je moguće da ne postoji pozicija u kojoj je se bol smanjuje, zatim nekontrolisano mokrenje ili pražnjenje creva, slabost ili oduzetost mišića stopala i potkolenice i otežan hod.

Išijas nastaje kada neki faktor ili uzrok pritiska, iritira ili na neki drugi način ometa išijadični nerv ili njegove nervne korenove. Postoje mnogi uzroci išijasa a najčešći su diskus hernija, spondiloza, spondiloartroza, diskartroza i spondilolisteza.

Išijas treba shvatiti kao signalnu crvenu lampicu koja se pali da nam ukaže da postoji problem koji je potrebno otkloniti da ne bi došlo do havarije i većeg oštećenja nervnih struktura i zato je potrebno što pre otići na lekarski pregled.

Lečenje išijasa

Lečenje išijasa zavisi od toga koji je njegov uzrok. Cilj lečenja je otklanjanje bola i drugih simptoma i uspostavljanje bezbolnog hoda i obavljanja aktivnosti dnevnog života

Na raspolaganju su:
Lekovi (NSAIL, kortikosteroidi, opioidi, neuropatski lekovi, miorelaksansi)
Kiropraktika
Fizikalna terapija (razne vrste struja, magnet, laser…)
Vežbe i saveti
Akupunktura
Hirurgija (mikrodiskektomija, diskektomija, laminektomija, hemilaminektomija…)

Uzrok išijasa je najčešće problem mehaničke prirode i u rešavanju tog problema su najefikasnije mehaničke intervencije: kiropraktika i hirurgija.Ostale metode mogu da budu od koristi kao dopuna ukoliko se pravilno primenjuju.

Scroll to Top