Šta je Kiropraktika?

U bukvalnom prevodu sa starogrčkog jezika, kiropraktika znači ručno nameštanje ili nameštanje rukama .

To je metoda stara koliko i medicina, paralelno se kroz istoriju razvijala kao i medicina i danas je sastavni deo savremene mišićnoskeletne medicine.

Kiropraktika je u isto vreme nauka, veština i umetnost. Ona je brza, efikasna i ekonomična metoda.

Kiropraktičari svojim rukama otkrivaju nepravilne pozicije kostiju (subluksacije) i vraćaju ih u pravilan položaj . Radi se o milimetarskom pomeranju i centriranju koje rasterećuje mišićnoskeletni sistem, čime se omogućava telu da postigne zdraviji balans i funkciju, a otklanja bol i ukočenost, poboljšava pokretljivost i povlače simptomi.

Kiropraktika ili Hiropraktika?

U srpskom jeziku je pravilno reći hiropraktika, ali je zbog jakog uticaja engleskog jezika mnogo češće u upotrebi kiropraktika. (Na primer, kao što je pravilno reći hirurg umesto kirurg, isto tako je pravilno reći hiropraktičar umesto kiropraktičar). Ipak, bez obzira na pravila, u Srbiji se kao pojam odomaćila kiropraktika.

Pregled kod kiropraktičara

Pre dolaska kod kiropraktičara potrebno je da, ako imate, ponesete svu svoju medicinsku dokumentaciju (snimke, nalaze i izveštaje lekara).

Kiropraktičar će obaviti pregled koji podrazumeva: razgovor o tegobama zbog kojih dolazite, uvid u medicinsku dokumentaciju, analizu vašeg držanja, hoda, procenu pokretljivosti i pozicije zglobova, procenu snage, dužine i tonusa mišića i druge parametre funkcije mišićnoskeletnog sistema.

Na osnovu pregleda se pravi plan tretmana. Ponekad je pre tretmana neophodno da se ode na neki dodatni pregled ili uradi snimanje pre nego što se započne tretman.

Tretman kod kiropraktičara

Kiropraktičar može da uradi korektivni i preventivni tretman. Korekcija ima za cilj da rešava već postojeće probleme mišića, kostiju , zglobova i nerava, a prevencija da održi telo u optimalnom stanju da ne bi došlo do nastanka problema.

Naravno, najbolje je da se dođe na preventivni tretman, na vreme, pre nego što dođe do bola i oštećenja tkiva. Nažalost, u Beogradu je česta praksa da se kod kiropraktičara ide u teškom stanju kada je već prisutan jak bol i onesposobljenost.

Tretman se radi ručno ili uz pomoć specijalnih instrumenata na kiropraktičarskom stolu i podrazumeva brze pokrete male amplitude u predelu zgloba, čime se postiže bolja pozicija kostiju u zglobu.

Često se u zglobovima čuje krckanje koje nije ništa drugo do čujni fizički fenomen vakuma koji nastaje usled naglog smanjenja pritiska i povećanja zapremine.

Takođe, u svom radu, kiropraktičar koristi istezanje i specijalne masažne mekotkivne tehnike da bi se opustili mišići, otklonio spazam i opustila tenzija u fascijama.

Posle tretmana, dobijate savete koje vežbe da radite, šta sve treba da izbegavate i koje životne navike ćete promeniti da bi efekti efekti tretmana bili maksimalni.

Koje bolesti i stanja leči kiropraktika?

Kiropraktika je posebna po tome što efikasno pomaže, svojim mehaničkim delovanjem, bez upotrebe lekova ili hirurške intervencije tako što deluje na sam uzrok problema na prirodan način pomažući organizmu da uspostavi bolju ravnotežu i funkciju.

Spisak je predugačak, a ovo su samo neka od stanja u kojima kiropraktika puno pomaže: Bol u leđima, diskus hernija, išijas, bol u vratu, cervikobrahijalgija, spondiloza, bol u ramenu, teniski lakat, golferski lakat, uganuće skočnog zgloba i kolena, bol u kuku i bol u kolenu, koksartroza, gonartroza, glavobolje, vrtoglavice, zujanje u ušima itd.

Koliko tretmana je potrebno?

Broj tretmana zavisi od toga koji problem je u pitanju, koliko dugo je trajao vaš problem, da li imate neke pridružene bolesti i stanja i kakva je vaša individualna priroda i kvalitet tkiva.

Obično se radi od tri do pet tretmana, a već na prvom se oseti značajno poboljšanje. Po prestanku tegoba postepeno se proređuju tretmani na jednom nedeljno (naredne 3 – 4 nedelje) i na kraju održavanje novo-uspostavljene ravnoteže jednom mesečno.

Scroll to Top