Šta je spondiloza?

Spondiloza predstavlja degenerativne promene kičme usled starenja i u narodu je poznatija kao okoštavanje.

Kako starimo, dolazi do opadanja kvaliteta i otpornosti tkiva, smanjuje se sposobnost kičme da podnese opterećenje i javljaju se zadebljanja i menja oblik pršljenova, diskusa, međupršljenskih zglobova i ligamenata. Obzirom da se proces starenja i propadanja sporo odvija i simptomi koji nastaju kao posledica nesposobnosti kičme da podnese svakodnevna naprezanja razvijaju se postepeno.

U početku se javljaju tupi bolovi u vratu i leđima koji su praćeni ukočenošću. Obično se bol javi posle nekog opterećenja, dužeg sedenja ili hodanja i gubi se ležanjem i mirovanjem. Ujutro je prisutna ukočenost koja nestaje čim se malo pokrenemo, razgibamo ili rashodamo.

Vremenom bolovi postaju jači a bol ostaje prisutna i u mirovanju. Ukoliko degenerativne promene postanu izražene u toj meri da pritiskaju nerve i krvne sudove onda se mogu javiti i glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, bol ili trnjenje duž ruke ili noge, slabost mišića, otežan hod i svakodnevne životne aktivnosti.

Spondiloza je nešto što ne možemo da izbegnemo jer je proces starenja neminovan. Ali ono na šta možemo da utičemo je da izbalansiramo svoj kičmeni stub, da sebi obezbedimo bezbolnu i zdravu pokretljivost i time dramatično poboljšamo kvalitet života u starosti.

Scroll to Top