Vratna glavobolja

Vratna ili cervikogena glavobolja je glavobolja čiji je uzrok iritacija struktura vrata. To je glavobolja udružena sa bolom i ukočenošću vrata koja se pogoršava pri određenim položajima ili pokretima vrata.

Najčešće je to jednostrana, konstantna, umerena do jaka glavobolja, koja počinje pozadi vrata i potiljačno a može da zrači napred prema čelu, slepočnici ili uhu. Postoji takođe i obostrana vratna glavobolja sa istim karakteristikama.

Pri pregledu se lako pronalaze bolne tačke na vratu koje provociraju odnosno pojačavaju glavobolju. Ređe se javlja i mučnina i fono i fotofobija.

Razni uzroci mogu da dovedu do vratne glavobolje. Povrede poput trzaja vrata u saobraćajnom udesu, udarca u glavu ili pada, zatim nošenje tereta ili rad sa teretom, loše držanje, mišićni disbalans kao i loš obrazac disanja mogu da dovedu do iritacije, upale i preosetljivosti mišića, međupršljenskih zglobova, ligamenta, nerava i nervnih korenova vrata te posledično mogu da izazovu glavobolju.

Vratna gravobolja može biti udružena sa drugim glavoboljama poput migrene i tenzione glavobolje i često iz tog razloga ostaje prikrivena i nedijagnostifikovana.

Scroll to Top