Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Šta je fizikalna terapija i rehabilitacija?

Fizikalna terapija i rehabilitacija je specijalnost koja obuhvata dijagnostiku i lečenje fizičkih i funkcionalnih poremećaja u mišićno-skeletnom, nervnom ili kardiovaskularnom sistemu.

Fizikalna terapija se odnosi na upotrebu fizičkih sredstava i tehnika u lečenju mišićno-skeletnih bolesti. Metode fizikalne terapije su primena fizičkih agenasa izvan tela. Primenjena fizioterapijska sredstva ne izazivaju nikakve lezije ili rane u našem telu. Cilj fizikalne terapije je da smanji ili eliminiše bol, da povrati pacijentove aktivnosti u svakodnevnom životu, da ozdravi funkcije organa i da kao samostalna osoba zauzme njegovo mesto u društvu.


Pozovite nas


Fizioterapeut Beograd

Koje su oblasti fizikalne terapije i rehabilitacije?

 • Upravljanje akutnim i hroničnim bolom
 • Lečenje i praćenje reumatskih bolesti
 • Ortopedska rehabilitacija i sportske povrede
 • Rehabilitacija neuroloških i neuromišićnih oboljenja
 • Pedijatrijska rehabilitacija
 • Metaboličke bolesti kostiju (osteoporoza itd.)
 • Urođeni ili stečeni poremećaji zglobova i kostiju
 • Rehabilitacija nakon opekotina
 • Rehabilitacija srca
 • Gerijatrijska rehabilitacija

Primene fizikalne terapije i rehabilitacije mogu biti korisne i neophodne ako su medicinski i hirurški tretmani neadekvatni, neefikasni, nepotrebni, ako postoji verovatnoća da će bolest postati hronična i napredovati, ako negativno utiče na svakodnevni život ili ako se razvila invalidnost.

Šta su fizikalna terapija i rehabilitacione prakse?

Planira se odgovarajući program fizikalne terapije prema stanju bolesti. Fizikalnu terapiju treba obavljati pod nadzorom lekara specijaliste. Ovaj program lečenja može uključivati davanje lekova i agenasa fizikalne terapije i jednu ili više terapijskih vežbi.

Program fizioterapije koji treba primeniti:

 • Hladna praksa,
 • Površinska toplota (infracrveno, vruće pakovanje, parafin, vrtložna kupka),
 • Duboka toplota (ultrazvuk, kratkotalasna dijatermija, radar),
 • Elektroterapija (desetke, elektrostimulacija, vakuum-interferencija, dijadinamička, galvansko-faradična struja),
 • Hidroterapija (kontrastna kupka, spa tretman, podvodna masaža, elektrogalvanska kupka, hidromasažna kada),
 • Mehanoterapija (mobilizacija i manipulacija, trakcija, pneumatska kompresija, udlaga, proteza, korzet, zavoj, štap za hodanje i dr.), kao što su terapeutske vežbe

Može uključivati jednu ili više metoda fizikalne terapije.

Koliko dugo traje fizikalna terapija?

Fizikalna terapija se izvodi u sesijama. Primjenjuje se ukupno 15-20 sesija od 1-1,5 sati. Rehabilitacija je duži proces, lečenje može trajati godinama.

Da li su aplikacije fizikalne terapije bolne?

Pacijent ne oseća bol tokom primene fizikalne terapije. Međutim, ako pacijent ima ograničenje zgloba, na primer, ne može da podigne rame, onda može doći do blagog bola jer će fizioterapeut izvoditi vežbe istezanja.

Koje su situacije u kojima je to neprihvatljivo?

Nezgodno je primenjivati u aktivnim periodima inflamatornih reumatskih oboljenja (periodi kada su zglobovi otečeni, vrući i bolni), vaskularnih okluzija, proširenih vena, otvorenih rana i upaljenih mesta.

Koji su mogući rizici i neželjeni efekti fizikalne terapije i rehabilitacionih praksi?

To je pristup lečenju sa vrlo malo neželjenih efekata i rizika. Međutim, iako retko, mogu se javiti neželjeni efekti kao što su crvenilo kože i osetljivost.

Značajni rizici, koji su mnogo ređi, su opekotine kože, poremećaji srčanog ritma, preosetljivost na koži, promene krvnog pritiska, oštećenje mišića-tetiva-puknuće pri otvaranju zglobnih restrikcija, strujni udar.

Rizici se retko vide u prisustvu odgovarajuće tehnike, adekvatne medicinske opreme i iskusnog medicinskog osoblja.

Da biste smanjili pojavu ovih stanja, trebalo bi da svom lekaru date detaljne informacije o svom zdravstvenom stanju pre primene. Trebalo bi da obavestite svog lekara o poznatim alergijama na lekove i bolestima.

Fizikalna terapija - Master Manual
Fizikalna terapija Rehabilitacija Beograd