Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Skolioza i kifoza - Korektivne vezbe za ledja

Skolioza je bočna krivina kičme koja se najčešće javlja tokom naleta rasta neposredno pre puberteta. Iako skoliozu mogu uzrokovati stanja kao što su cerebralna paraliza i mišićna distrofija, uzrok većine skolioze nije poznat. Oko 3% adolescenata ima skoliozu.

Većina slučajeva skolioze je blaga, ali neki deformiteti kičme i dalje postaju sve teži kako deca rastu. Teška skolioza može biti onesposobljavajuća. Naročito ozbiljna kičmena krivina može smanjiti količinu prostora u grudnom košu, otežavajući plućima pravilno funkcionisanje.
Deca koja imaju blagu skoliozu pažljivo se prate, obično rendgenom, kako bi se utvrdilo da li se kriva pogoršava. U mnogim slučajevima nije potrebno lečenje. Neka deca će morati da nose aparatić da bi zaustavila pogoršanje krivine. Ostalima će možda trebati operacija da se skolioza ne pogorša i da se poprave teški slučajevi skolioze.


Kifoza kicme Vezbe i lecenje

Vaš lekar će započeti uzimajući istoriju bolesti i pitajući o opštem zdravlju i simptomima Vašeg deteta. Zatim će pregledati leđa Vašeg deteta pritiskajući kičmu kako bi utvrdio da li postoji bilo kakav problem sa kičmom.

U težim slučajevima kifoze može se jasno videti zaobljenje gornjeg dela leđa ili grba. U blažim slučajevima, međutim, stanje je možda teže dijagnostikovati.

Tokom pregleda, lekar će zatražiti od deteta da se savije napred sa obe noge, uspravnih kolena i oslobođenih ruku. Ovaj test, koji se naziva „Adamov test savijanja napred“, omogućava Vašem lekaru da bolje vidi nagib kičme i uoči bilo kakvu deformaciju kičme.

Kriva kicma skolioza

Vežbanje i istezanje za simptome bola skolioze ne mogu da reše osnovni problem, ali je važno za opšte dobro i mogu Vam pomoći da budete fleksibilni.
Pitajte svog fizioterapeuta za preporuke za vežbanje i istezanje kako biste održali mišiće jakim i potpornim.