Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Gonartroza Bol u kolenu i lečenje

Gonartroza, koja se naziva i artroza kolena, je progresivno trošenje hrskavice u kolenskom zglobu. Kvarenje materijala hrskavice povezano sa artrozo smanjuje stabilnost kolena i može prouzrokovati jak bol i ograničeno kretanje.

Generalno se pravi razlika između dve vrste artroze. Primarna artroza je uzrokovana genetskim predispozicijama. Međutim, neće svi koji imaju ovu genetsku predispoziciju razviti bolest. Sekundarna artroza nastaje usled spoljašnjeg udara, poput povreda usled nezgoda, neusklađenih nogu ili stalnog stresa na poslu.


Pozovite nas
Gonartroza lečenje - Master Manual

Gonartroza lečenje

Dostupne su razne mogućnosti lečenja za lečenje gonartroze. Uklanjanje hrskavice iz kolenskog zgloba može se konzervativno sprečiti vežbanjem i fizioterapijom. To uglavnom uključuje vežbe za jačanje zaštitnih i stabilizacionih mišića kolena. Ortoze i umetci za cipele se takođe mogu koristiti kao podrška. Lekovi se takođe mogu koristiti za ublažavanje bolova i sprečavanje upale.

Ako se količina hrskavice u kolenskom zglobu već značajno smanjila, operacija je još jedan način usporavanja napredovanja gonarthroze i suzbijanja njenih simptoma. Hirurški tretmani, poput implantacije veštačkog zgloba kolena ili korekcije kostiju (osteotomija) u deformisanim nogama, ozbiljni su i treba ih uzeti u obzir samo ako je konzervativna terapija bila neuspešna, a bolovi su trajni i veoma jaki.


Gonartroza kolena lečenje

Sport može doprineti povećanju blagostanja, smanjenju bolova i obnavljanju funkcionisanja tela. Međutim, indikacija gonartroze tokom sporta podleže određenim ograničenjima i zahteva povećan oprez kako ne bi prouzrokovala pogoršanje stanja.
Iako sportovi sa malim uticajem, poput plivanja ili vožnje bicikla, mogu smanjiti bol, sportovi sa velikim uticajem (stresni za zglobove), poput fudbala ili tenisa, mogu doprineti pogoršanju stanja. Sve u svemu, sport ipak može biti vrlo koristan za sprečavanje pritužbi u kolenu.

Treba nositi udobnu, dobro ublaženu obuću kako bi se izbeglo dalje opterećenje kolena. Smanjenje gojaznosti takođe može da se suprotstavi gonartrozi.

Gonartroza Bol u kolenu i Lečenje - Master Manual