Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Diskus hernija kicme Lecenje

Pojavljuje se usled degenerativnih promena na pršljenima, spondiloze i spondilartroze. Oštećenja se obično javljaju prilikom dizanja savijene kičme, tokom rotacionih pokreta kičme, a dugoročno - zbog lošeg držanja tela, slabosti mišića i neravnoteže. U jezgru diskusa - nukleus pulposus, javljaju se biomehaničke promene, kao i na kolageni membrani - prstenu - prstenastom fibrosusu. Rezultat je razdvajanje membrane na kojoj injektirano ili izliveno jezgro vrši pritisak na okolno tkivo. To se naziva jezgro prolapsa - hernija diska. Prati ga bol, grč mišića, radikularni bol (koreni nerv) koji se širi niz nogu / ruku. Kasnije je dolazi do sužavanja vertikalnog prostora i klizanja pršljenova.

Lekar Vam može predložiti fizikalnu terapiju koja će vam pomoći u bolovima. Fizički terapeuti mogu Vam pokazati položaje i vežbe dizajnirane da smanje bol.


Pozovite nas
Diskus hernija lečenje kičme - Master Manual

Diskus hernija lumbalnog dela kicme

Diskus hernija lumbalnog dela kičme - Master Manual

Sprečavanje diskus hernije

Da biste sprečili herniju diska, uradite sledeće:

  • Vežbajte. Jačanje mišića trupa stabilizuje i podržava kičmu.
  • Održavajte dobro držanje tela. Ovo smanjuje pritisak na kičmu i diskove. Držite leđa uspravna i poravnana, posebno kada sedite duže vreme. Pravilno podignite teške predmete, čineći da veći deo posla rade noge, a ne leđa.
  • Održavajte zdravu težinu. Prekomerna težina vrši veći pritisak na kičmu i diskove, čineći ih podložnijim bolu.

Za većinu pacijenata, diskus hernija lumbalnog dela kičme polako će se poboljšavati tokom perioda od nekoliko dana do nedelja. Obično većina pacijenata nema simptoma za 3 do 4 meseca. Međutim, neki pacijenti doživljavaju epizode ​​bola tokom oporavka.