Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Bolovi u zglobovima

Prevrtanje ili uvrtanje skočnog zgloba je vrlo česta povreda bilo da se radi o sportu ili jednostavnom nepravilnom koračenju na neravnom kolovozu. Blago uganuće skočnog zgloba uzrokuje preopterećenje ligamenata.

Ligamenti su napravljeni od čvrstog, vezivnog tkiva koje povezuje jednu kost sa drugom. Ozbiljno uganuće skočnog zgloba može izazvati potpuni kidanje ligamenta ili čak prelom kosti. Takođe može doći do povreda mišića, tetiva i drugih struktura u kompleksu skočnog zgloba.

Simptomi

Ako ste prevrnuli gležanj i dobijete otok i bol, onda je vrlo verovatno da ste uganuli gležanj. U zavisnosti od toga da li ste skočni zglob okrenuli ka unutra ili prema spolja, pokazaće koji deo Vašeg skočnog zgloba je povređen i gde će biti bolan.


Bolovi u zglobovima

Uganuce i iscasenje skocnog zgloba

Lečenje kod kuće

Tradicionalno, led i antiinflamatori se preporučuju za akutno uganuće skočnog zgloba, ali postoje dokazi koji su u suprotnosti sa ovim. Što je još važnije, trebalo bi da se odmarate u početku, a zatim radite na nežnim pokretima i zaštitite skočni zglob od daljih povreda. Na primer, razmislite o tome da prekinete svoj sport na kratak period, koristite štake da biste izbegli šepanje i podignite stopalo iznad srca da biste ograničili oticanje. Kod težih povreda skočnog zgloba možda će Vam trebati čizma da biste omogućili pravilno zarastanje.

Kada posetiti fizioterapeuta

Vaš fizioterapeut će proceniti težinu Vašeg uganuća skočnog zgloba. Često dijagnostička slika (rendgenski snimak, ultrazvuk) nije neophodna, ali ako je potrebno, vaš fizioterapeut će vas obavestiti.

S' obzirom na visoku stopu ponavljanja uganuća skočnog zgloba, generalno je dobra ideja da posetite fizioterapeuta čak i ako ste imali samo blago uganuće.

Obično Vaši fizioterapijski tretmani uključuju:

  • upravljanje otokom i bolom
  • prekvalifikacija hoda
  • pokretljivost zglobova
  • progresivni recept za vežbanje
  • trening ravnoteže i propriocepcije
  • edukacija u vezi sa prikladnošću fiksiranja i/ili lepljenja trakom

U zavisnosti od težine Vašeg uganuća skočnog zgloba, Vaš fizioterapeut će moći da Vas vodi kroz različite faze zarastanja i da Vam kaže kada treba da se vratite svojim redovnim aktivnostima i sportu. Aktivan pristup Vašem oporavku verovatno će garantovati najbolje rezultate.

Iako su uganuća skočnog zgloba uobičajena, pokazalo se da pravilna rehabilitacija smanjuje šanse za probleme u budućnosti.