Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Bol u dnu ledja

Bol u donjem delu leđa je važan zdravstveni problem zbog svoje visoke učestalosti. Stopa onih koji su imali jake bolove u leđima bar jednom u životu je 75-85%. To je najčešći razlog za upućivanje lekarima primarne zdravstvene zaštite kod odrasle populacije.

Područje struka je centar gravitacije tela i na njega utiču skoro svi pokreti tela. Dakle, to je region podložan stalnim i ponavljajućim naprezanjima.


Pozovite nas


Bol u dnu ledja

Bolovi u ledjima

Uzroci bolova u donjem delu leđa

Uzroci bolova u donjem delu leđa mogu se podeliti na mehaničke i degenerativne uzroke i inflamatorne uzroke.

Mehanički i degenerativni uzroci

Oni čine otprilike 95% svih bolova u leđima.

Mehanički razlozi: Lumbarizacija, sakralizacija, povećanje lumbalne lordoze, diskus hernije, traume i bolovi u leđima usled slabih mišića.

Degenerativni razlozi su starenje tkiva i kalcifikacija usled drugih razloga.

Mehanički i degenerativni bol u donjem delu leđa - Generalno, bol koji se smanjuje u mirovanju, povećava se sa kretanjem, često se smanjuje sa toplotom, povećava se sa hladnoćom, povećava se ili smanjuje u zavisnosti od položaja, a primećuje se kratkotrajna ukočenost ujutru. Nema pogoršanja u testovima krvi.

Inflamatorni uzroci bolova u donjem delu leđa

Zapaljenje se izražava terminom. Među inflamatornim uzrocima su inflamatorni reumatizam (ankilozni spondilitis), uzroci infekcije (brucela, tuberkuloza), zahvaćenost raka.

Bol se povećava sa mirovanjem kod bolova u leđima zbog inflamatornih razloga. Bol se povećava noću i smanjuje kada ustanete iz kreveta i krenete. Bol se povećava sa primenom toplote. Postoje poremećaji u testovima (kao što je sedimentacija, CRP) u krvnim testovima koji pokazuju zapaljenje.

Bol u ledjima
Bol u donjem delu ledja