Bol Vas ometa i ograničava? Pozovite nas

Bol koji se proteže od donje (lumbalne) kičme do zadnjice i zadnjeg dela noge je obeležje išijasa. Možda ćete osećati nelagodu skoro bilo gde duž nervnog puta, ali je posebno verovatno da ćete pratiti put od križa do zadnjice i zadnjeg dela butine i lista.

Bol može da varira u velikoj meri, od blagog bola do oštrog, peckajućeg ili nesnosnog bola. Neki ljudi takođe imaju utrnulost, peckanje ili slabost mišića u pogođenoj nozi ili stopalu.

Išijas lečenje

Nije uvek moguće sprečiti išijas, ali možete doprineti da ne dođe do toga. Sledeće mogu igrati ključnu ulogu u zaštiti Vaših leđa:

-Vežba redovno.(Da bi leđa bila jaka, obratite posebnu pažnju na osnovne mišiće - mišiće stomaka i donjeg dela leđa koji su neophodni za pravilno držanje i poravnanje. Zamolite svog lekara da Vam preporuči određene aktivnosti.)

-Održavajte pravilno držanje tela dok sedite.(Izaberite sedište sa dobrim osloncem na donji deo leđa, naslonima za ruke i zakretnom bazom.)

-Koristite dobru mehaniku tela. (Ako dugo stojite, s vremena na vreme odmarajte se jednom nogom o stolicu ili malu kutiju. Kada podignete nešto teško, prepustite se donjim udovima.)